Belangrijke functies van vetten in ons lichaam

Categorieën Blog

Lange tijd werd gedacht dat vet de vijand was. Door het eten van vet zou je dikker worden en daarom probeerden veel mensen om vetten zoveel mogelijk uit hun eetpatroon te schrappen. Maar wist jij dat vetten veel belangrijke functies in ons lichaam hebben? Ons lichaam heeft vet nodig om goed te blijven functioneren. In deze blog leggen we je uit waarom gezonde vetten zo belangrijk voor ons zijn!

Verschillende soorten vetten

Het is echter belangrijk om te kijken naar welk soort vet je binnenkrijgt. Niet alle soorten vetten zijn goed voor ons. Maar welke soorten kennen we?

De belangrijkste verdeling in vetsoorten is de verdeling tussen verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten.

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetten, ook bekend als SAFA (saturated fatty acids), zijn vetzuren zonder dubbele binding. Deze vetzuren zijn lastig te verwerken door het lichaam en worden daarom bij voorkeur als vetreserve opgeslagen(!). Verzadigde vetten zijn NIET essentieel voor ons lichaam. We hebben ze niet nodig en het best is om ze te vermijden. Deze vetten vind je in producten als boter, palmolie, dierlijk vet, pindaolie en bewerkte voedingsmiddelen of fastfood.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Enkelvoudig onverzadigde vetten, ook bekend als MUFA’s (mono unsaturated fatty acids), hebben slechts 1 dubbele binding in de koolstofatomen. Ook deze vetten zijn niet onmisbaar voor het lichaam, maar toch zijn deze vetten waardevoller voor ons lichaam dan verzadigde vetten. Deze vetten vinden we in producten als olijfolie, zonnebloemolie, avocado, walnoten, amandelen, hazelnoten en koolzaadolie.

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Meervoudig onverzadigde vetzuren, ook bekend als PUFA’s (poly unsaturated fatty acids), hebben meerdere dubbele bindingen in de koolstofatomen. Deze vetten zijn WEL essentieel voor het lichaam, omdat wij deze niet zelf aan kunnen maken. Belangrijke vertegenwoordigers van meervoudig onverzadigde vetten zijn Omega-3 en Omega-6. Deze vetten vinden we in vette vis, distelolie, koolzaadolie, sojaolie, walnoten, chiazaad en hennepzaad.

Waarom hebben we deze vetten nodig?

Verzadigd vet heeft ons lichaam niet nodig en daarom wordt aangeraden om deze zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten. Maar waarom?

Minder kans op hart- en vaatziekten

Door meer onverzadigde vetten te eten verlaag je het LDL-cholesterol in het bloed. Een te hoog gehalte LDL-cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Om deze kans te verkleinen is een goede balans tussen HDL- en LDL-cholesterol noodzakelijk. Vooral Omega-3 vetzuren uit vis verlagen de kans op hart- en vaataandoeningen.

Opslag en transport van vitamines

Daarnaast hebben we vetten nodig om bepaalde vitamines op te slaan en te vervoeren door het lichaam. Vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K zijn de in vet oplosbare vitamines. Deze zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en worden in ons lichaam opgeslagen in weefsels.

Ontwikkeling van kinderen

Ook voor kinderen is het belangrijk om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Moedermelk is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Bij de ontwikkeling van het kind spelen deze een belangrijke rol. Zo hebben ze invloed op de ontwikkeling van het netvlies en bepaalde hersendelen. Ook hebben kinderen veel energie nodig voor hun groei. Vetten leveren met 9 kcal per 1 gram veel energie.

Maar word ik niet dik van vetten?

Het is waar dat vetten meer calorieën bevatten dan eiwitten en koolhydraten. De laatste twee leveren namelijk 4 kcal per gram, terwijl vet dus 9 kcal per gram levert. Vetrijke producten zijn dus vaak ook calorierijke producten. Dit betekent echter niet dat je dikker wordt door vet zelf. Je komt aan wanneer je dagelijkse over je caloriebehoefte gaat. Oftewel, je eet en drinkt meer dan je lichaam nodig heeft.

Hoewel het eten van veel vetten de kans groter maakt om over je caloriebehoefte heen te gaan, is het dus niet nodig om bang te zijn voor vetten. Je kan immers ook over je caloriebehoefte gaan wanneer je weinig vet en juist veel eiwitten en koolhydraten eet. Wanneer jij er voor zorgt dat je niet meer eet dan je lichaam nodig heeft, is het juist slim om meer gezonde vetten te eten. Deze vetzuren houdt je lichaam gezond en fit!