Gezond koken wanneer je weinig tijd hebt

Categorie├źn Blog

Het bereiden van snelle en gezonde maaltijden zou makkelijk moeten zijn. Zeker wanneer je een hele dag hard gewerkt hebt en je snel een maaltijd op tafel wilt hebben. We denken vaak dat klaarmaken van een gezonde maaltijd een enorm tijdrovende klus is. Op dagen dat je bijna in slaap valt en je echt geen energie meer hebt om uitgebreid te koken, kan het een makkelijke oplossing zijn om voor fastfood of diepvries maaltijden te kiezen. Maar dat wil je eigenlijk niet, toch? Daarom hebben we een lijst opgesteld met kooktips waarmee je snel een gezonde maaltijd kunt bereiden.

De juiste keukenaccessoires

Natuurlijk is het van belang dat je de juiste keukenaccessoires in huis hebt. Stel dat je aardappels wilt schillen en je hebt geen scherp aardappelmesje in huis. Ja, dan duurt dat natuurlijk een stuk langer dan wanneer je dit wel in huis hebt. Maar ook handige dingen als een maatbeker bijvoorbeeld. Bovendien is het erg fijn werken in een opgeruimde keuken. Zorg er daarom voor dat je na het koken de keuken even snel opruimt, zodat je de dag niet eerst naar alles op zoek hoeft te gaan voordat je aan de slag kunt. Dat scheelt een hoop tijd!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het leven in de keuken wordt een stuk makkelijker als je goed bent voorbereid. Hak en snij daarom de groenten en/of fruit alvast voor een hele week en bewaar ze in de koelkast in een speciaal daarvoor bestemde bewaarzak. Het scheelt je een hoop tijd als je dit soort moeizaam handwerk van tevoren al doet voor een paar dagen. Bovendien kun je dan snel een rauw worteltje pakken in plaats van een koekje of snoepje. Puur omdat je deze gelijk kunt eten en niet eerst hoeft schoon te maken.

De magnetron

Het lijkt erop dat de magnetron is uitgevonden voor de snelle wereld waarin we nu leven. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je een kant-en-klare maaltijd moet pakken en deze moet opwarmen in de magnetron. Vaak zijn deze kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt namelijk helemaal niet zo gezond. Je kunt de magnetron wel gebruiken voor het voorbereidende werk. Zo kun je bijvoorbeeld je groenten stomen in de magnetron om zo tijd te besparen. Je kunt trouwens ook chips maken in de magnetron, omdat dit het vet wegneemt. Zo heb je toch een gezond en lekker tussendoortje.

Tijd besparen op het bakken van vlees

Een dik stuk kipfilet heeft meer tijd nodig om te bakken dan een dunner stuk kipfilet. Daarom is het verstandig om dunne plakken te snijden om zo de baktijd te versnellen.