Hoe kies je de beste rijstkoker?

Categorieën Blog

Veel mensen hebben een rijstkoker en dat is niet voor niets. Een rijstkoker biedt veel gemak en rijst uit een rijstkoker is veel lekkerder dan uit een kookpan. Ben je op zoek naar een rijstkoker? In dit artikel bespreken we de onderdelen waar je op moet letten.

Waarom zou je een rijstkoker willen?

Veel mensen koken rijst ‘gewoon’ in een kookpan op het fornuis in ruim kokend water. Net als aardappelen eigenlijk. Dit is helaas niet de manier om lekkere rijst te bereiden. De smaak van rijst blijft namelijk het beste bewaard als het kort gekookt is en daarna wordt gestoomd. Aziaten gebruiken daarom vaak een rijstkoker die dit kookproces precies nabootst. Het eindresultaat is heerlijke rijst die fluffy aanvoelt. Niet te droog maar ook niet te nat. Bovendien biedt een rijstkoker ook veel gemak omdat je het één keer aanzet en je hoeft er niet meer naar om te kijken. Daarnaast blijft de rijst minimaal een uur warm in een rijstkoker dus timing is ook niet nodig. Een rijstkoker is al een aanwinst als je 2 a 3 keer per maand rijst eet.

Maar waar moet je op letten als je een rijstkoker koopt?

Hier letten wij op bij het kopen van een rijstkoker

Er zijn heel veel rijstkokers te koop en helaas, ze zijn niet allemaal even goed. Er zitten hele grote verschillen in rijstkokers. Dit zijn in ieder geval de punten waar wij op letten.

De grootte van de rijstkoker

Heb je een groot gezin? Dan is een grote rijstkoker uiteraard de optie waarvoor je moet gaan. Een grote rijstkoker kan minimaal 6 porties tegelijkertijd bereiden. Daarnaast moet je ook rekening houden dat een rijstkoker opbergruimte vraagt (in de keuken). Over het algemeen heb je hoge modellen (rond) en diepe modellen (ovaal). De diepe modellen geven een beter resultaat, maar vragen ook wat meer ruimte. Check dus zeker de afmetingen en de hoeveelheid porties!

De binnenpan van de rijstkoker

Soms hoor je weleens dat de rijst aan kan koeken op de binnenpan. Meestal komt dit omdat er te weinig water is gebruikt maar soms ook omdat de binnenpan simpelweg versleten is of nooit echt goed was (meestal bij goedkope rijstkokers). Kijk daarom eens naar een rijstkoker met keramische binnenpan. Dat is een antiaanbaklaag die vriendelijk is voor het milieu en mens en toch redelijk slijtvast is. Andere opties zijn een rvs binnenpan en een teflon binnenpan.

De mogelijkheden van een rijstkoker

De wat duurdere rijstkokers bieden vaak verschillende mogelijkheden met één druk op de knop. Kook je regelmatig verschillende soorten rijst of zelfs andere gerechten in een rijstkoker? Dan is dat een serieuze optie om te overwegen. Kook je meestal dezelfde soort rijst, dan is het niet noodzakelijk. Wist je dat je bijvoorbeeld ook yoghurt, cake en havermoutpap in een rijstkoker kan bereiden?!

Het budget voor een rijstkoker

Als laatste is het budget uiteraard belangrijk. Wat wil je besteden aan een rijstkoker? Een dure rijstkoker gaat meestal langer mee en heeft meer opties. Een goedkope rijstkoker kan sneller kapot gaan of de binnenpan slijt sneller. Het kan zeker de moeite waard zijn om een duurdere rijstkoker te kopen als je vaak rijst eet (bijvoorbeeld twee keer per week).

Wat je ook kiest, een rijstkoker moet vooral bij jou wensen en eisen passen. Schrijf daarom eerst jouw wensen en eisen op en ga daarna eens rondkijken. Goede merken zijn Yum Asia, Tefal, Russell Hobbs en Reishunger.