Ongezonde eetgewoontes? Tijd voor een upgrade!

Categorieën Blog

Snak jij ook naar die zak chips als je voor de tv ploft, of is dat extra koekje bij de koffie jouw zwakke plek? No worries, want met een paar simpele trucjes geef jij die ongezonde gewoontes een schop onder hun kont!

Waarom zijn die ongezonde gewoontes zo hardnekkig?

Eigenlijk zijn gewoontes een soort automatische piloot in ons hoofd. Ze bestaan uit een trigger (bijvoorbeeld stress of verveling), een gedrag (zoals snacken) en een beloning (dat lekkere gevoel). Maar hoe doorbreek je dat patroon?

Stap 1: Word de detective van je eigen eetgedrag

Om te veranderen, moet je eerst weten wat er speelt. Speur als een echte Sherlock Holmes naar jouw eetgewoontes. Wanneer grijp jij naar ongezond eten? Is het als je gestrest bent, voor de tv hangt of misschien altijd rond een bepaalde tijd? Schrijf het een paar dagen op, dan zie je vanzelf wat jouw valkuilen zijn.

Stap 2: Swap die ongezonde snacks voor gezonde toppers

Nu je weet wat je triggers zijn, kun je ze te slim af zijn! Vervang die ongezonde snacks door gezonde alternatieven. Chips worden knapperige groentjes met hummus, dat koekje bij de koffie wordt een sappig stuk fruit. Wedden dat het makkelijker is dan je denkt?

Stap 3: Geef jezelf een dikke vette high five!

Elke keer dat je een gezonde keuze maakt, verdien je een feestje! Zeg tegen jezelf hoe goed je bezig bent, doe iets leuks of trakteer jezelf op iets gezonds waar je blij van wordt. Zo blijf je gemotiveerd om door te gaan.

Extra tips om het vol te houden

  • Chill: Gewoontes veranderen kost tijd. Wees niet te streng voor jezelf als het een keertje misgaat.
  • Zoek support: Vertel je vrienden en familie over je plannen, zij kunnen je aanmoedigen.
  • Maak het leuk: Experimenteer met nieuwe gezonde recepten en ontdek wat jij lekker vindt. Gezond eten hoeft echt niet saai te zijn!
  • Vier je successen: Wees trots op jezelf als het goed gaat! Elke stap richting een gezondere jij is een overwinning.

En hey, soms kan een beetje extra hulp geen kwaad. Als je merkt dat je het lastig vindt om zelf je eetgewoontes te veranderen, kan een professional zoals Kevin Boeren je misschien verder helpen.

Conclusie: Jij bent de baas!

Ongezonde eetgewoontes zijn niet voor altijd. Met een beetje inzicht, creativiteit en doorzettingsvermogen kun jij ze veranderen en een gezondere leefstijl creëren. Dus waar wacht je nog op? Go for it!

FAQ

  1. Hoe lang duurt het om een eetgewoonte te veranderen?

Dat is voor iedereen anders, maar gemiddeld duurt het zo’n 66 dagen voordat een nieuwe gewoonte echt is ingesleten.

  1. Wat als ik een keer terugval in mijn oude gewoonte?

No biggie! Zie het als een leermoment en ga gewoon weer verder waar je gebleven was.

  1. Kan ik al mijn ongezonde eetgewoontes tegelijk veranderen?

Het is slimmer om je op één gewoonte tegelijk te richten. Zo houd je het overzichtelijk en vergroot je je kans op succes.