Vitamines & voedingsstoffen in gezonde recepten

Categorieën Blog

Hoeveel vitamines en mineralen krijg je per dag binnen? Het menselijk lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om gezond te blijven. Deze stoffen zijn bovendien van essentieel belang voor een normale groei en ontwikkeling. Vitamine is afgeleid uit het Latijns. ‘Vita’ staat voor leven en ‘mine’ voor stikstofhoudend. De eerste ontdekte vitaminen bevatten allemaal stikstof. Later bleek uit onderzoek dat stikstof niet in alle vitamines voorkwam, echter de naam is nooit veranderd. Vitamines zijn organische voedingsstoffen (ook wel micro-voedingsstoffen genoemd) die geen energie leveren. Het is erg belangrijk dat we elke dag de benodigde vitamine uit ons voeding halen.                                   


Vitamines

We kunnen stellen dat we niet zonder vitamines kunnen leven. Bepaalde daarvan, zoals vitamine A, B-3, D en K, kunnen door het menselijk lichaam worden geproduceerd. De hoeveelheid die onze lichaam vervaardigd (met uitzonder op vitamine K) is echter niet genoeg. Daarom is het erg belangrijk dat we elke dag de benodigde vitamines uit onze voeding halen. Hiervoor is het dus noodzakelijk dat we vooral gezonde voeding eten, die rijk zijn aan vitamine.

Mineralen

Vitamines en mineralen worden vaak samen genoemd. Gezonde voeding bevat zowel minerale als vitamines. Net als vitamines bestaan mineralen ook uit microvoedingsstoffen die voor belangrijke processen in je lichaam zorgen. Er bestaat echter een scheikundig verschil tussen deze twee. Mineralen komen uit dode natuur, terwijl vitamines uit de levende natuur komt. Dit laatste kan door dieren en planten zelf geproduceerd worden.

Wat we niet weten over vitamines

De meesten onder ons denken dat ze genoeg vitamines binnen krijgen, omdat hun lichaam op dat moment goed functioneert. Dit is helaas een slechte redenering die we maken. Ieder mens heeft een verschillend eetpatroon, hierdoor heeft de ene persoon meer tekorten aan vitamines dan de andere. Speciaal voor het bepalen of jij vitamines tekort komt hebben wij een test gemaakt. Benieuwd of jij tekort komt aan vitamines? Klik dan hier voor de test. De voeding welke we tegenwoordig eten, is arm aan vitamines. De oorzaak hiervan is de verarming van de industriële voorbewerking van voedingsmiddelen, tekort aan landbouwgrond en vooral de manier waarop onze eten wordt voorbereid. De TNO heeft een onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat bij veel Nederlanders een tekort aan vitamines in hun lichaam voorkomt. We beseffen ons niet dat tijdens het voorbereiden van onze maaltijden veel vitamines verloren gaan.