Wat voor soort vlees bevat het meeste omega 3?

Categorieën Blog

Vlees bevat natuurlijk eiwitten, maar uiteraard ook vetten. Bij het consumeren van vlees krijg je een bepaalde hoeveelheid vetten binnen, wat afhankelijk is van het soort vlees en de hoeveelheid. Er is echter een belangrijk verschil tussen wat voor soort vetten je eet. Over het algemeen krijgt men te weinig omega 3 vetten binnen, waardoor de volgende vraag van belang is: welk vlees bevat in verhouding het meeste omega 3?

Natuurvlees bevat het meeste omega 3

Dieren die natuurlijk leven, hebben over het algemeen meer omega 3-vetzuren in hun vlees. Deze dieren zijn namelijk grasgevoerd en krijgen hierdoor minder omega 6 binnen. Standaard vlees van dieren die ook andere voedingsstoffen binnenkrijgen, bevat minder omega 3 en in verhouding meer omega 6. Dit komt onder andere doordat ze bijvoorbeeld granen binnenkrijgen, alsmede andere voedingsstoffen.

 

Wil je dus vlees kopen dat het meeste omega 3 bevat, kies dan voor puur natuurvlees.

Waarom is dit belangrijk?

Over het algemeen geldt sowieso dat grasgevoerd natuurvlees gezonder is dan het ‘standaard vlees’ dat je in de supermarkt kunt kopen. Dieren leven gezonder, het vlees bevat geen antibiotica, alsmede geen toevoegingen of E-nummers, en er wordt niet gebruikgemaakt van krachtvoer of andere voedingsstoffen.

 

Daarnaast is het dus zo dat je met natuurvlees meer omega 3 binnenkrijgt. Deze vetten zijn van groot belang voor onze gezondheid, om allerlei redenen. Zo is het onder andere goed voor je hart, heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, en is het ook goed voor je oog- en huidgezondheid. Verder wordt het ook geassocieerd met een betere cognitieve functie, en is het dus ook goed voor je hersenen.

 

Veel mensen hebben tegenwoordig helaas een tekort aan omega 3 vetten. In verhouding wordt er te veel omega 6 gegeten. Hierdoor is het belangrijk om dit voor jezelf zo veel mogelijk ‘recht te trekken’ door vaker voor voeding te kiezen dat meer omega 3 (en minder omega 6) bevat.

Vis is een belangrijke bron van omega 3

Tenslotte is het van belang om te weten dat vis veel omega 3 bevat, meer dan ‘vlees’ (van bijvoorbeeld varkens of koeien). Vooral vette vis, zoals zalm, makreel en haring, bevat voldoende omega 3 (meer dan magere vissoorten).

 

Vette vis is voor velen niet onderdeel van hun standaard voedingspatroon, terwijl het dus aangeraden is, vanwege de hogere gehaltes EPA en DHA (waar omega 3 uit bestaat). Naast dat je dus natuurvlees kunt eten om gezonde vetten binnen te krijgen, kun je er ook voor kiezen om vaker vette vis te eten.