Bulletproof koffie. Waarom zou je boter in je koffie doen?

Categorieën Blog

Vandaag een gastblog van auteur Matthijn Tromp van NLbewustgezond.nl, zijn visie omtrent gezond eten kan ik alleen maar onderschrijven. Enfin, ik zou aanbevelen om zijn bio/over mij pagina eens te lezen en natuurlijk ook wat artikelen, de kennis en passie voor bewust gezond leven spat er vanaf, en ik denk dat er weinig deskundigen in Nederland zijn met meer diepgaande kennis dan Matthijn. Enfin, bij deze het woord aan Matthijn:

Wat is bulletproof koffie en waarom zou je het willen drinken? Bulletproof koffie is vrij populair onder mensen die gezonder willen leven, mensen die zich fitter en energieker willen voelen en mensen die willen afvallen.

Hoe dat zit lees je in dit artikel. Eerst gaan we eens kijken waar Bulletproof koffie vandaan komt.

Hoe is Bulletproof koffie ontstaan?

Tijdens een trektocht door de Himalaya kreeg de vermoeide Amerikaan Dave Asprey een kopje boterkoffie van de lokale bevolking. Dave Asprey is een succesvolle tech-ondernemer uit Sillicon Valley. Zodoende heeft hij veel geld verdiend aan de verkoop van zijn bedrijven. Maar hij was ook obees.

Dave voelde zich niet fit, was te dik en deed er van alles aan om af te vallen. Zo ging hij 6 keer in de week naar de sportschool en experimenteerde hij met diverse diëten. De resultaten waren wisselend.

Zodoende ging Dave op zoek naar antwoorden en methoden die hem slanker, fitter, energieker en gezonder zouden maken. Tijdens deze zoektocht kwam hij in Tibet, boterkoffie op het spoor.

De kennismaking met boterkoffie

Dave merkte dat hij direct frisser en fitter werd van de koffie, na zijn vermoeiende hike door de Himalaya. Eenmaal terug in Amerika begon Dave een zoektocht naar de positieve en de negatieve effecten van boterkoffie.

Na veel experimenten kwam hij tot een resultaat en noemde het Bulletproof Coffee. Bulletproof koffie is eigenlijk gewoon zwarte koffie met grasroomboter en kokosolie.

Klinkt misschien een beetje vreemd, maar de gezondheidsvoordelen blijken enorm.

Bulletproof koffie

De gezondheidsvoordelen van Bulletproof Koffie

Het kopje koffie bevat de B-vitamines en de mineralen mangaan en kalium. Kalium is de tegenhanger van natrium en de balans tussen deze twee is belangrijk voor een goede gezondheid. Ook bevat Bulletproof koffie antioxidanten en veel vetten.

Die vetten komen van de grasboter en van de kokosolie. Eerst maar eens kijken naar die goede vetten van de grasroomboter.

Grasroomboter

Grasboter komt van koeien die gevoerd zijn met gras. Dit klinkt logisch, maar in Nederland worden veel koeien bijgevoerd met maïs, granen en ander voer. Je moet dus grasboter hebben omdat daar de positieve werking vanuit gaat.

Deze boter bevat onder andere de vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Ook bevat het CLA. Dit is een verzuur met krachtige voordelen m.b.t. het verlies van lichaamsvet. Ook bevat grasboter antioxidanten en butyraat.

Antioxidanten gaan vrije radicalen te lijf. Ze helpen je dus gezond te blijven. Butyraat is een korte-keten vetzuur dat laaggradige ontstekingen kan voorkomen en verminderen.

Kokosolie

Naast een schep roomboter, van gras gevoerde koeien, heb je ook kokosolie nodig. Deze olie bevat de zogenaamde MCT vetten. MCT staat voor Medium Chain Tryglyceride, ofwel middel lange keten vetzuren.

Deze MCT vetten kunnen relatief gemakkelijk door je lichaam worden afgebroken. MCT vetzuren kunnen overigens niet in ons lichaam worden opgeslagen. Ze worden in de bloedbaan opgenomen en vervoert naar de lever. De verbranding van deze vetzuren gaat vele malen sneller dan de normale vetzuren.

Dit maakt MCT vetten goede vetbron als je de wens hebt om af te vallen, met daarbij een positieve invloed op je uithoudingsvermogen.

Wil jij ook flink afvallen? In dit artikel lees je hoe je snel kunt afvallen, zonder een dieet te hoeven volgen.

Wat doet Bulletproof koffie dan?

Deze boterkoffie zou je gezondheid flink boosten. Door de toegevoegde vetten geeft Bulletproof koffie je lang een verzadigd gevoel. Een positief gevolg is dat je daardoor minder tussendoortjes zult snaaien.

De cafeïne in deze koffie zorgt voor een versnelde stofwisseling en verhoogt je concentratie. Dit doen alle zwarte koffies. Maar juist die vetten zorgen ervoor dat de cafeïne langzamer wordt opgenomen, waardoor je langer kunt profiteren van de energieboost van je bakkie koffie in de ochtend.

De Grasboter bevat dus de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Ook bevat het, het goede cholesterol en antioxidanten. Zodoende helpt Bulletproof koffie de bloedvaten gezond te houden.

De kokosolie bevat het veelbesproken laurinezuur, wat je immuunsysteem ondersteunt. Daarnaast is kokosolie een zogeheten MCT olie. Dit type vetmolecuul is relatief makkelijk af te breken, door je lichaam en wordt goed opgenomen. Het wordt namelijk direct door de dunne darm geabsorbeerd naar je lever, waar het omgezet wordt voor snelle energie. Vandaar de energieboost.

Daarnaast zou Bulletproof koffie ook helpen bij afvallen omdat het je metabolisme versnelt. Hierdoor verbrandt je automatisch meer calorieën. Meer weten over afvallen? In dit artikel ontdek je hoe je tot wel 4 kilo in 1 week kunt afvallen.

Hoe maak je Bulletproof koffie?

Goed, wil je het ook proberen? Boterkoffie maken is niet moeilijk. Je moet alleen wel de juiste ingrediënten hebben. Gebruik vooral biologische koffie, grasroomboter en kwalitatief goede kokosolie.

De bereidingswijze:

  • Zet koffie
  • Voeg 1 eetlepel boter toe van gras gevoerde koeien
  • 1 á 2 thee lepels MCT olie
  • Flink roeren

En dat is het dan. Volgens het recept van Dave zou je de koffie moeten blenderen. Maar met goed roeren kom je ook een heel eind.